Työmarkkinatuki
Työmarkkinatuki kuuluu Suomessa maksettavan sosiaaliturvan piiriin ja on yksi Kelan myöntämä työttömyysturvan muoto. Työmarkkinatukea voi saada sellainen 17-64-vuotias henkilö. joka on työkykyinen, työmarkkinoiden käytettävissä ja Suomessa asuva taloudellisen tuen tarpeessa oleva työtön työnhakija. Työmarkinatuki on siis taloudellinen tuki työttömille työnhakijoille, jotka ensi kertaa tulevat työmarkkinoille tai joilla ei ole viimeaikaista työkokemusta.
Sinua, alle 25-vuotias, jolla ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä koulutusta ja joka antaisi sinulle ammatillisia valmiuksia, koskee muista hieman poikkeavat säännökset puhuttaessa työmarkkinatuesta. Jotta kuitenkin saisit ja olisit oikeutettu työmarkkinatukeen sinun edellytetään hakeutuvan ammatilliseen koulutukseen tai osallistuvan työllistymistä edistäviin palveluihin, joita ovat työvoimakoulutus, koulutus-ja työkokeilu, työnhaku ja uravalmennus, kuntouttava toiminta ja työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu. Viimeksi mainitun, työttömyysetuudella tuetun omaehtoisen opiskelun, voi kuitenkin aloittaa aikaisintaan 25-vuotiaana. Myöhemmin vielä kuvio työllistymistä edistävistä palveluista.
Työmarkkinatukea maksetaan siis ammattiin kouluttamattomalle 17-vuotiaalle ainoastaan siltä ajalta kun tämä osallistuu työllistämistä edistävään palveluun. 18-24 vuotiailla on oikeus työmarkkinatukeen myös työttömyyden ajalta, jos henkilö ei ole kieltäytynyt, työ-ja elinkeinotoimiston tarjoamasta työstä tai koulutuksesta, eikä myöskään ole omasta syystä kieltäytynyt, eronnut, erotettu tai irtisanoutunut tällaisesta työstä tai koulutuksesta. Jottet siis saisi karenssia (sinulle ei myönnetä työmarkkinatukea tai oikeus siihen evätään) tulee sinun edellisten lisäksi osoittaa omaa aktiivisuuttasi hakemalla kevään yhteishaussa vähintään kahta tutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa ammatillisesta koulutuksesta.
Suomessa työmarkkinatuki onkin yleisin työttömyysturvan muoto ja se on veronalaista ansiotuloa, josta sinulta peritään 20% ennakonpidätys. Tukea maksetaan viideltä päivältä viikossa ja sen suuruus ilman korotuksia ja ennen veroja on keskimäärin 703€/kk. Tuki maksetaan takautuvasti neljän viikon jaksoissa. Työmarkkinatuen saamiseen ja määrään vaikuttavat tulosi, ikäsi, huolettavien tai samassa taloudessa asuvan puolisosi lasten määrä, sekä joskus myös vanhempiesi tulot. Työmarkkinatukea ei myönnetä silloin, tai oikeus siihen evätään, jos työttömyytesi johtuu omasta irtisanoutumisestasi tai jos työ-ja elinkeinotoimisto on antanut sinulle karenssi lausunnon.
Karenssi = Rahaa ei niin sanotusti tipu
Lainsäädännössä karenssilla tarkoitetan korvauksetonta määräaikaa, jonka aikana ei makseta etuuksia, joihin olisit muutoin normaalisti oikeutettu. Karenssin pituus vaihtelee reilusta kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen (15-90 pvä) riippuen niihin johtaneista perusteluista. Karenssia sinulle voi tulla muun muassa aiemmin mainituista syistä, eli olet esimerkiksi kieltäytynyt, työ-ja elinkeinotoimiston tarjoamasta työstä tai koulutuksesta, itse kieltäytynyt tai omasta syystä eronnut, erotettu tai irtisanoutunut työstä tai koulutuksesta. Karenssia voi tulla myös siitä, jos työnhakusi ei ole voimassa. Kieltäytymisestä, eroamisesta tms. langetettavat määräajat karenssille.
Työllisty-mistä edistävät palvelut
Työvoima-koulutus
Koulutus-ja työkokeilu
Työnhaku-ja uravalmennus
Kuntouttava työtoiminta
Työttömyys-etuudella tuettu omaehtoinen opiskelu
Työttömyys-etuudella tuettu maahanmuut-tajan omaehtoinen opiskelu
Vastavalmistunut tai työtön.
Jos olet työtön sinun tulee ilmoittautua 1. työ-ja elinkeinotoimistoon työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Tämä tapahtuu verkossa sähköisen työnhakijalomakkeen kautta, mutta paikalla on kuitenkin käytävä myös henkilökohtaisesti. Työ-ja tutkintotodistukset tulee olla mukana. Ole ajoissa työttömäksi ilmoittautumisessasi, ettet menetä yhtään korvauspäivää. Voit ilmoittautua työvoimatoimistoon ihan milloin vain. Kätevimmin työmarkkinatuen hakeminen tapahtuu verkossa 2. kirjautumalla asiointipalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Työttömäksi työnhakijaksi pääset kuitenkin vasta siinä vaiheessa kun työsuhteesi on virallisesti päättynyt.
Nuorisotakuu ja sanssi-kortti
Sinä alle 25 vuotias tai 25-29 vuotias vastavalmistunut työtön työnhakija kuulut nuorisotaun piiriin. Tämä tarkoittaa sitä, että kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, pääset kolmen kuukauden kuluessa johonkin yhdessä suunniteltuun työllistymistä edistävään palveluun. Voit saada TE-toimistosta myös sanssi-kortin, jolla parannat mahdollisuuksiasi saada töitä. Kun sinulla on sanssi-kortti työnantaja voi sinut palkattuaan saada tukea palkkakustannuksiin jopa kymmenen kuukauden ajan. Nuorisotakuu ja sanssi-kortti parantavat ja tukevat työllistymistäsi.
1.
•Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi työ-ja elinkeinotoimistoon (TE-toimisto).
2.
•Hae työmarkkinatukea verkossa. Asiointipalveluun voit kirjautua joko verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
3.
•Muista mahdolliset liitteet.
•Jos olet ollut palkkatyössä ennen työttömyyttä, liitä hakemukseen työ-ja palkkatodistukset työssäoloehdon selvittämistä varten. Jos haluat, että työssäoloehdon tarkastelujaksoasi pidennetään, liitä mukaan selvitys perusteista (esim. opiskelutodistus).
Työttömyysturvaa ei kuitenkaan maksa TE-toimisto vaan Kela tai työttömyyskassa. Työttömyyskassa maksaa etuuden silloin jos työhistoriaa ja työttömyyskassan jäsenyyttä on kertynyt kahdeksan kuukauden ajalta. Jos työhistoriaa taas ei ole maksaa Kela työttömyysetuuden. Jos työhistoriaa on kertynyt voi vastavalmistuneella olla oikeus Kelan peruspäivärahaan, joten kannattaakin selvittää kertyykö kesätöistä tarpeeksi työhistoriaa sen saamiseksi.
Kelan maksaman työttömyysturvaetuuden hakemisen yhteydessä saat 3. ilmoituken tarvitavista liitteistä, jotka sinun tulee toimittaa Kelan toimistoon. Kun sinulle on myönnetty työmarkkinatuki täytät neljän viikon välein työttömyysaikaa koskevan ilmoituksen. Siinä ilmoitat Kelaan työttömyytesi tilan eli oletko ollut kokonaan tai osittain työttömänä, sillä etuus maksetaan ilmoituksesi mukaan.
Lopuksi, muista merkitä hakemukseesi tai työttömyysajan ilmoitukseesi päivät heti ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien, mutta jätä hakemus vasta noin viiden työttömyyspäivän jälkeen, jotta omavastuuaika on ehtinyt kulua kts. omavastuuaika. Huom. Työmarkkinatuki maksetaan tilillesi ensimmäisellä maksujaksolla kahden viikon jälkeen, jonka perästä tuki maksetaan aina neljän viikon välein. Et voi ilmoittaa ja jättää työttömyysaikaa etukäteen vaan se täytetään aina jälkikäteen. Asiointi palvelusta pystyt kätevästi seuraamaan hakemuksesti käsittelyä, etenemistä ja ratkaisua, lisäksi näet sieltä mahdollisesti puuttuvat tai toimittamattomat liitteesi.
Lähteet:
https://www.kela.fi/documents/10180/1169692/Esite_Kelan_etuudet_pahkinankuoressa.pdf/413bf6bf-91cf-4021-920c-85e24d48e806 [Luettu 20.4.2016]
https://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonhakijalle/jos_jaat_tyottomaksi/tyottomyysturva/alle_25vuotiaat/index.html [Luettu 20.4.2016]